Beynimizin Ne Kadarını Kullanırız"Zihin Becerileri"

Beynimizin Ne Kadarını Kullanırız?

Genelde beynimizin %10’unu kullandığımız söylenir. Bu da geri kalan %90’nı kullanabilsek neler yaparız kim bilir tartışmasına neden olur.

Aslında insan beyninin tamanı zaman zaman da olsa kullanılır. Sadece aynı anda tüm nöronlar çalışmaz. Çünkü bunun için vücud yeterli enerjiyi üretemez. Beynin ideal çalışması için aynı anda ancak beynimizdeki nöronların %3’ünü çalıştırabiliyoruz.

İnsan beyninde 200 milyar kadar nöron vardır. Eğer nöronlar dışarıda yan yana yayılsalar 25.000 m2 lik alanı, yani bir futbol sahasının dört katını kaplarlar. Beyni eşsiz yapan ne nöronların sayısı ne de kapladığı alandır. Asıl önemli nokta nöronlar arası kurulan köprülerdir. Bu köprüler bilgi alışveriş yollarıdır ve sayısının evrendeki galaksilerden bile fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Bu noktada beynimizin kaçta kaçını kullandığımızın önemi kalmamaktadır. Sorulması gereken doğru soru nöronlar arası iletileri sağlayan köprülerin sayısını artırmak mümkün mü?

Evet mümkündür hem de çok kolaydır. Kitap okumak, bulmaca çözmek, enstrüman çalmak, satranç oynamak gibi zihinsel egzersizler barındıran faaliyetler ile bu köprülerin sayısını artırabilmekteyiz. Ne kadar farklı alanlarda beynimizi geliştirirsek bilgi yollarımızda o kadar mükemmelleşir.

Günümüze kadar mevcut eğitim sistemleri analitik ve mantıksal zekayı geliştiren, yani aslında nöronlarımız arasında sadece bu kanalda köprüler oluşturan bir gelişim sağlamaktaydı. Oysaki beynimizde  kinetiksel, müziksel ve hayal gücünü etkileyen alanlara inşaa edilmesi gereken yollarda var. Duygusal zeka kavramı olarakta açıklanan bu duruma son yıllarda önem verilmeye başlanmıştır. Ülkemizde ise bu farkındalık ancak iş hayatına atıldıktan sonra gelişmektedir. Neyseki nöronlar arası köprüler her yaşta inşaa edilebilebilmekte ve zihnimiz hızla gelişmektedir.

Tabi yine de ideali çocuk yaşlarda bu farkındalığa sahip olmak ve çocuklarımızı buna göre yetiştirmek olacaktır. Üstelik çocuğunuzun duygusal zekasını geliştirmek için okul çağına gelmesine beklemenize gerek yok. Basit pratik egzersizlerle tasarlanmış oyunlar oynayarak hem kendinizin hem de çocuklarınızın zihin becerilerini geliştirebilirsiniz.

 

Kaynak: Cahillikler Kitabı – J.Lloyd / J.Mitchinson