Duygusal Zeka Yapay Zekaya Karşı"Duygularını yönetmesini bilen, dünyayı yönetir!"
- 22 Kasım 2017
- Yayınlayan: admin
- Kategori: fikirsell
Duygusal Zeka Yapay Zekaya Karşı
Günümüzde teknik olarak duygusal zeka yapay zekaya karşı olmasa da, önümüzdeki yüzyıl duygusal zeka yapay zeka ya karşı kullanabileceğimiz en büyük silahımız olacaktır. Çünkü yapay zekaların, analitik, matematiksel, uzaysal, mantıksal ve sözel kabiliyetleri bizden oldukça fazla. Bizden daha hızlı hesap yapabiliyorlar, hafızaları daha güçlü, milisaniyede milyonlarca veriyi işleyip analiz ediyor ve karar verebiliyorlar. Hali hazırda IQ’ları günümüzde bizden daha üstün. Bir çok sektörde iş gücünü yapay zekalı makinalar oluşturuyor. Çoktan işinizi ve geleceğinizi onlara kaptırmaya başladınız bile.
Yapay zeka mantıksal ve kavramsal konularda hızla gelişmeye devam ediyor. Henüz duygusal zekaları gelişmedi. Ancak kendi düşüncelerini bizden bağımsız geliştirdikleri konusundaki haberlerde son zamanlarda oldukça sık sosyal medyada yankı bulmuyor değil. Yapay zekaların şimdiden insanlar gibi ön yargılar oluşturabileceği konusunda elle tutulur bulgular elde edildi. Irkçı, cinsiyetçi kendi kendine düşünebilen robotlar. Hem de bizden daha zekiler. Düşüncesi bile ürkütücü.
Uzun yıllardır Stephen Hawking’in insanlığın yapay zeka konusunda sınırları aşmaması gerektiğini ifade ederken, Hawking’e ek olarak çağımızın en parlak mucitlerinden olan Elon Musk yapay zekanın insanlığın geleceğini tehdit eden en tehlikeli unsur olduğunun altını çizmektedir.
Ancak bu çekinceler insanoğlunun keşfetme hep daha iyisini isteme ekseninde yapay zeka alanındaki çalışmalarını durdurmuyor. Şimdi, yahu biz daha sanayi devriminde kaldık, adamlar marsa gidiyor biz daha kendi arabamızı yapmaya çalışıyoruz, mevcut imkanlarla bu noktalara erişmemiz çok zor dediğinizi duyar gibi oluyorum. Aslında oldukça kolay. Çünkü günümüzde artık bütün bu teknolojiler açık kaynak kodlu olarak geliştirilmektedir. Güneş enerjisinden elektrik üretme, beyin dalgalarıyla yapay kol çalıştırma, elektirkli araba vb. birçok teknolojinin kaynağı herkese açık bir şekile ücretsiz olarak sunulmaktadır. Yeterki siz bu kaynakalra erişmesini öğrenin ve hayallerinizi gerçekleştirmek için araştırmaya devam edin. Üstelik bu teknolojileri çalışma odanızda ya da atölyenizde üretmenin maliyeti sandığınız kadar yüksek değil. Sıfır bir araba aldığınızda ödediğiniz motrolu taşıtlar vergisinden çok daha fazla olmadığını söylesem mutlaka ilginize çekecek ve araştırmaya başlayacaksınız.
Peki, bütün hayatlarını, paralarını ve zamanlarını bu teknolojileri üretmek için harcayan bu bilim insanları deli mi? Temel amaçları tüm insanlığın artık, kısır arkaik çatışmalardan, feodal barbarlıktan, kapitalizm hırsından ve postmodern narsizmden kendini kurtarmasıyla beraber yeni bir bilinç katına sıçrayabilmesini sağlamak. Zira o bilinç katına sıçrayamayanlar bırakın yapay zeka ile baş etmeyi yeni dünyada hayatta kalmayı başaramayacaklar.
Siz bu çılgınca değişen ve gelişen çağa, sizi siz yapan karakterinizden taviz vermeden nasıl ayak uyduracaksınız. Tabi ki duygularınıza, hayal gücünüze, sanatınıza ve kendinize güvenerek. Yani bir başka değişle Duygusal Zeka’nıza(EQ) yatırım yaparak. Artık oyunun kuralları çoktan değişti bile. Çok yakın bir gelecekte şirketler, duygusal zekası yüksek liderler tarafından yönetilen, duygusal zekası yüksek çalışanlara sahip, duyusal farkındalığı yüksek organizasyonlar olacaktır. ”
O yüzden sizde vakit kaybetmeden duygusal zekanıza yatırım yapmaya başlayın. Temel eğitimlerde öğreneceğiniz, uygulaması kolay etkin egzersizlerle EQ’nuzu geliştirmeniz çok kolay. Unutmayın yeryüzündeki insanların % 95’i sanılanın aksine kararlarını mantıklarıyla değil duygularıyla alır. İşte bizi yapay zekadan üstün kılan en önemli unsurda duygularımız olacaktır. Duygularınızı yönetmeyi bilirseniz dünyanızı siz yönetirsiniz.