Günde Kaç Saat Uyumak Gerekir?"İş Hayatında Başarı İçin 6-7 Saat Uyuyun!"
- 15 Kasım 2017
- Yayınlayan: admin
- Kategori: fikirsell
Başarılı, Güçlü, Mutlu ve Sağlıklı Yaşam için Günde Kaç Saat Uyumak Gerekir?
Günde kaç saat uyumak gerekir? Günde 8 saat uyumak aslında sanılanın aksine tehlikelidir. Günde 6-7 saatten az ya da fazla uyuyorsanız ölme riskinizi her geçen gün artırırken, başarılı, güçlü ve mutlu hayat arzunuzu engelliyorsunuz demektir.
Günde 8 saat ve daha fazla uyuyan yetişkinler, günde 6-7 saat uyuyanlara göre daha genç yaşta ölmektedirler. California Üniversitesi’nde 2004 yılında 1,1 milyon insan üzerinde 6 yıl süre ile yapılan bir araştırmaya göre, günde sekiz saat ya da daha fazla (ya da 4 saatten az) uyuyan insanların daha büyük bir kısmının, bu altı yıl içinde öldüğü ortaya konuldu.
Yetersiz uykunun kısa süreli IQ, hafıza ve mantıklı düşünme yetisi kaybına neden olduğuna dair yeterli kanıt vardır. Bu yüzden uyku süresinin 6-7 saat olması idealdir. Eğer imkan varsa gün içerisinde küçük 15 dakikalık şekerlemeler yapmak faydalıdır. Dengeli, sağlıklı, enerjik ve başarılı bir yaşamın baş düşmanları az uyku ya da çok uykudur. Öte yandan uykunun kalitesi de çok önemlidir. Sağlıklı bir insan gece uykusundan 15 ila 35 kez uyanır. Şu ana kadar tanımlanmış 84 farklı uyku bozukluğu vardır, bunlardan en bilinenleri insomnia, aşırı horlama, narkolepsi (gündüz uykuya dalmak), apnoea (uykuda nefes alamamak) ve huzursuz bacak sendromudur.
Uyku bozukluklarının giderilmesindeki en etkili doğal yöntemlerin başında nefes egzersileri ve meditasyon gelir. Günlük 5-30 dakikalık pratik egzersizlerle gün içerisinde zihninizi ve bedeninizi dengeye alıp olumsuz düşüncelerden kurtularak gece uykusunu kaliteli hale getirebilirsiniz.
Günümüz koşullarında özellikle büyük şehirlerde iş yaşamının ve trafiğin getirdiği zorluklar yüzünden kendinize ve uykuya kalan saatlerin yeterli gelmediğini düşünüyor olabilirsiniz. Anca önemli olan kendinize kalan saatleri nasıl geçirdiğinizdir. Eğer bu zamanlarda kendinizle, ailenizle, eşinizle, sevgilinizle, arkadaşlarınızla ya da çocuklarınızla kaliteli zaman geçirirseniz, bir başka değişle bu zamanda ne yaptığınıza değil nasıl yaptığınıza odaklanırsanız, yastığa başınızı huzurlu bir şekilde koyabilirsiniz.
İnsan hayatında günde ayıracağı ortalama 3-4 saat çok önemli bir zamandır. Yukarıda da belirttiğim gibi bu zamanın, aralığına ya da içeriğine odaklanmamalıdır. Süreci nasıl geçirdiğiniz önceliğiniz olmalıdır. Günümüzde maalesef ebeveynler boş zamanlarında iş hayatın zorluklarını, ev işlerini bahane göstererek çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmemektedir, çünkü çocuklarla kaliteli zaman nasıl geçirilir konusunda kendilerini geliştirmemektedir. Yine gençler sıklıkla, kişsel gelişimden çok tüketime dayalı zaman geçirme alışkanlığındadır. Günün sonunda verimli geçirilmeyen zamanın cezasını az ya da çok uyuyan, kalitesiz verilerle dolan beyin, dolayısıyla zihin çekmektedir.
Türkiye’de çalışanların çalışanların %76’sı ilerinden memnun değiller. Evet iş hayatı zordur. Kolay işte yoktur. İnsan hayatının büyük bir kısmı işte geçtiği için problemin kaynağını doğal olarak orda aramaktadır. Ancak kalitesiz geçirilen zaman ve kalitesiz uyku, iş hayatındaki mutsuzluğun, performans düşüklüğünün, stresin ve motivasyon kaybının temel nedenlerindendir. Boş zamanınızda kendinize ve çevrenizdekilere yatırım yaparsanız hayatınızı düzene sokmaya, başarı ve motivasyonunuzu artırmaya başlarsınız.
Günün sonunda herkes özel hayatındaki beklentileri karşılamak için bir iş yapıyor. Hayattan beklentilerinize göre doğru hedefler belirler size kalan zamanda kişisel gelişiminize, daha gerçekçi olmak gerekirse zihinsel gelişiminize yatırım yaparsanız iş hayatında başarı otomatik olarak gelecektir. Günümüzde yapay zeka üzerine yapılan çalışmalar günden güne hızla gelişirken, kişilerin kendi zekalarına yatırım yapmaması, önümüzdeki 10 yıl içerisinde kaybolacak mesleklerinin yerine ortaya çıkacak yeni mesleklere (Veri madenciliği, dijital iş zekası uzmanı, yapay zeka satış temsilcisi vb.) teslim olmalarına neden olacaktır. Yapay zekalar IQ’nun yerini çoktan aldı duygual zekaya geçti bile. Önümüzdeki 10 yıl duygusal zekasına yatırım yapanların dönemi olacaktır.
Kaynak: Cahillikler Kitabı – J.Lloyd / J.Mitchinson